Jokainen asukas vaatii ulkoiluttajan”     Viikkouutiset 5.06.2009

Ranjithkumar                                         

Scoop Image
Ensimmäinen tempauspäivä mahdollisti toistakymmenen vanhuksen ulkoilemisen aurinkoisessa kesäsäässä. Kuva: Kari Karppinen  
                        
Prabhakaran
innostaa ihmisiä
vanhusten
ulkoiluttajiksi
.

 


Hämeenlinna

– Jokainen asukas vaatii ulkoiluttajan, omatoimisesti ei yksikään pääse osastolta ulos.
Voutilakeskuksen Uppsalankaari -osaston esimiehen Hannele Helmisen toteamus on karu totuus.
Hänen johtyamallaan osastolla on 52 pitkäaikaishoivan asukaspaikkaa, joista 26 on dementikoille.
Tässä on siis vain yhden Hämeenlinnan kaupungin vanhainkodin tilanne. Päälle tulevat kaikki muut laitokset sekä kotihoidon asukkaat.
Kotihoidossakin on runsaasti vanhuksia, jotka on sidottu neljän seinän sijaan aivan samalla tavalla kuin laitoshoidon asukkaat. Kotihoidon henkilökunnalla ei riitä yksinkertaisesta aikaa sellaiseen ylellisyyteen kuin asiakkaiden ulkoiluttamiseen.
Nämä olivat syyt, jotka saivat hämeenlinnalaisen lähihoitajan ja kaupunginvaltuutetun Ranjithkumar Prabhakaranin ideoimaan tempausten sarjan, jonka aikana innostetaan kansalaisjärjestöjä ja kaveriporukoita vanhusten ulkoiluttamiseen. Ensimmäinen ulkoilutuspäivä oli Voutilakeskuksessa viime sunnuntaina.
– Toivottavasti kokeilu poikii säännöllistä ulkoiluttamista, sillä tämä työ ei varmasti lopu kesken, Ranjithkumar Prabhakaran toteaa.
– Tällainen vapaaehtoinen apua otetaan avosyliin vastaan. On sääli, jos ihminen on täysin sidottu seinien sisään. Ulkoileminen lisää mielenvirkeyttä ja tuo päiviin uutta sisältöä, Hannele Helminen toteaa.
Säännöllisiä vanhusten ulkoiluttajia ovat Pysäkin sekä Hämeenlinnan Ladun vapaaehtoiset.
– Ulkoiluttajia ei ole kuitenkaan koskaan liikaa, Helminen huomauttaa.
Hänen osastollaan tyypillinen asukas alkaa olla jo lähelle 90 vuoden kunnioitettavaa ikää, vaikka keski-ikä on hieman yli 80 vuoden.

”Kaikki
mukaan!”

Tempausten sarja käynnistyi siis Ranjithkumar Prabhakaranin omalta työpaikalta Voutilakeskuksesta, jossa liki kaksikymmentä Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen aktiivia ulkoilutti vanhuksia viime sunnuntain erinomaisen kesäisessä auringonpaisteessa.
Seuraavaksi ”Ranji” vie Hämeenlinnaan muuttaneet siirtolaiset ulkoiluttamaan Kössisäätiön asukkaita.
– Tähän mennessä on sovittu myös minun oman kaveripiirini sekä Setlementtiyhdistyksen ulkoiluttamispäivistä. Aion haastaa myös kaikki Hämeenlinnan valtuutetut mukaan vapaaehtoistempaukseen, asiasta sydämensä pohjasta innostunut ”Ranji” sanoo.
Hän kehottaa kaikkien asiasta kiinnostuneiden olemaan aktiivisia.
– Monet kyllä haluavat lähteä tällaisen toimintaan mukaan, mutta kynnys ottaa itse yhteyttä esimerkiksi vanhainkoteihin on liian korkea. Sen vuoksi haluan näillä tutumishetkillä madaltaa kynnystä ja innostaa ihmisiä vanhusten ulkoiluttamiseen. Se antaa varmasti paljon myös ulkoiluttajalle, ”Ranji sanoo.