Maahanmuutosta ja -muuttajista

Viime aikoina on Suomessa puhuttu paljon maahanmuuttopolitiikasta. Maahanmuuttajana ja Suomen kansalaisena ajattelen, että hyvä on, kun se aihe puhututtaa. Maltillinen, asiallinen keskustelu maahanmuutosta ja -muuttajista lisää tietoa ja vähentää epäluuloja.
Toisten mielestä maahanmuutto pitäisi kieltää kokonaan, toisten mielestä maahanmuutto on pelkästään hyvä asia. Väliin jää mielipiteineen suuri enemmistö.
On maahanmuutto rikastuttanutkin Suomea monella tavalla. Esimerkiksi palvelun sanotaan parantuneen pääkaupunkiseudun busseissa. Kuluttajat ovat hyötyneet kilpailun lisääntyessä esimerkiksi ravintola-alalla. Monikulttuurisuus on oikein hyödynnettynä valtava voimavara, joka tuottaa uusia ideoita ja parantaa maan kilpailukykyä muussakin kuin jalkapallossa. Helsinkikin on alkanut näyttää normaalilta länsimaiselta kaupungilta, kun eri kulttuurien sulautuminen on tehnyt arjesta yhä elävämmän.

Totta on, että maahanmuutto tuo haasteita, joista suurin näyttäisi olevan nyt kahdenlaisten työmarkkinoiden syntyminen. Kaikessa Suomessa tehtävässä työssä on noudatettava suomalaisten työehtoja. Reilut ja oikeudenmukaiset työolot ja -ehdot koskevat kaikkia Suomessa töitä tekeviä. Tämä asia on esimerkiksi Sdp:lle tärkeä. Työperäisen maahanmuuton pitää perustua vain todelliseen työvoimapulaan, ei siihen, että työnantaja hyötyy ulkomaalaisesta työvoimasta maksamalla liian pientä palkkaa. Tätähän tapahtuu mm. rakennusalalla pääkaupunkiseudulla. Sivistyneeseen Suomeen ei tällainen sovi.
Suuret ikäluokat vanhenevat ja ovat jo jäämässä eläkkeelle. Uusia ammattilaisia siis tarvitaan, kun tälläkään hetkellä Suomi ei pärjäisi ilman ulkomaalaisia lääkäreitä, hoitajia ja siivoojia.

Eräissä maissa on käynnissä itse asiassa selvä sota. Virallisten tietojen mukaan pakolaismäärät ovat jatkuvassa kasvussa myös ilmastonmuutoksen takia. Pakolaiset ovat lähteneet kotimaastaan, kun heidän henkeään tai koskemattomuuttaan on uhattu. Tällaiselle turvapaikan hakijalle se on kansainvälisten sopimustenkin mukaan myönnettävä. Ikävä kyllä, tätäkin jotkut käyttävät hyväkseen väärin. Se ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että apua ja turvaa tarvitsevia ei otettaisi tänne ollenkaan. Helpottaisi kovasti, jos EU-maat voisivat sopia yhteisestä turvapaikkapolitiiksta ja myös noudattaisivat sitä. Uskon, että ei sellaisia ihmisiä olekaan, jotka eivät olisi valmiita antamaan panoksensa yhteiskunnalle, joka on auttanut heitä.

Maahanmuuton keskittyminen suuriin kaupunkeihin on synnyttänyt niihin jo merkittävät ulkomaalaissyntyiset vähemmistöt. Ikävä kyllä, muuallakin nähty kehitys meilläkin on johtamassa maahanmuuttajaväestön keskittymiseen tietyille asuinalueille. Siitä syntyy monenlaisia ongelmia ja se mm. hidastaa maahanmuuttajain integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
Keskeisimpiä ja merkittävimpiä asioita maahanmuuton onnistumiseen, suomalaiseksi totuttautumiseen, ovat työpaikan saaminen ja kielen oppiminen. Maahanmuutto ei olekaan enää rikkaus, jos tänne muuttaneet eivät pääse rakentamaan suomalaista yhteiskuntaa osana sitä. Ja rakentamaan näin myös elämää ja tulevaisuutta täällä itselleen.
Suomeen pitää luoda selkeä maahanmuuttostrategia, turvapaikkahakemukset tulee käsitellä nykyistä nopeammin ja myös toteuttaa nopeammin. Pitää ottaa selkeä kanta maahanmuuttajain kielenopetukseen, heidän alueelliseen asettumiseensa tänne ja asuinalueiden eriytymiseen.
Suomalainen yhteiskunta rikastuu, jos tänne tulijain kotouttaminen ja integrointi onnistuvat. Siinä on sopivaa tavoitetta nykyisille ja tuleville päättäjillemme.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu
Sdp:n Hämeen piirin hallituksen jäsen

Kuvat