PUUTARHATERAPIA VANHUKSILLE

Mielestäni kaupunkin vanhainkodissa on hyvä kehittaa puutarhaterapia vanhuksille. Puutarhaterapialla on todettu hyviä tuloksia geriatrisessa hoitotyössä ja dementoituneiden vanhusten hoidossa. Puutarhahoitaessaan vanhuksetaktivoivat ja saavat omanarvontuntoaan takisin. Puutarhaterapialla voidaan palata takaisin vanhuksen omiin muistoihin esimerkiksi. lapsuden kotipihan kasveista. On todettu että puutarhaterapialla on pystytty vähentämään psyyken lääkkeiden käyttöä vanhusten hoidossa.

Vanhukset voivat olla mukana kylvämässä siemeniä ja hoitamassa kasveja. Asukkaiden kanssa voittaisin kasvata esim. kukkia ja yrttejä pihoilla tai jos ei niin myös parveekkelle. Monessa Hämeenlinnan vanhainkodissa on sopiva piha alueetta joihin voisi suunnitella pienimuotoisen alueen jonka myös vanhukset saisivat ottaa osallistua. Tämä käy virikeetoiminnasta ja ulkoilusta.

Kulkureiteillä pitää olla vaivatonta liikua rollotorilla ja pyörätuolilla. Elämysten kerääminen pitää virkeänä. Tälläinen pienen asiaan järjestäminen ei vaadi suuria ressuorsia.