Vanhukset voittivat

 

Olen seurannut tiiviisti viime päivinä budjettiriihen keskustelua erityisesti vanhuspalvelulaista. Hallituspuolueiden kesken oli poliittista vääntöä erityisesti vanhuspalvelulain osalta. Sen tärkeimmästä eli henkilöstömitoituksesta tuli poliittinen näytelmä. Maalaisjärjellä ajatellen kysymys oli lopulta yksinkertaisesta asiasta - ihmisarvosta. On kysymys ikäihmisten arvostuksesta, ihmisarvoisesta ja turvallisesta hoidosta sekä hoitajien jaksamisesta ja työn arvostuksesta.

 

Olen iloinen erityisesti ikäihmisten puolesta koska Suomi astuu nyt historiallisen askeleen eteenpäin vanhuksia kohti. Kauan odotettu ja ansaittu vanhuspalvelulaki tulee voimaan 2013. ja vuoden 2015 alussa annetaan valtioneuvoston asetus. Siinä voidaan säätää tarkemmin muun muassa työtekijöiden määrästä suhteessa hoidettavien asiakkaiden määrään ja hoitoisuuteen, työntekijöiden pätevyydestä ja muista laatutekijöistä. Kotihoidon laatusuositusten toimivuus arvioidaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

 

SDP:n tavoite sitovien henkilöstömitoitusten saamisesta vanhustenhoivaan toteutuu vuoden 2015 alussa. Neuvotteluissa osa hallitusta vastusti mitoituksen kirjaamista. Kunnilla on mahdollisuus vuoteen 2015 asti omin toimin nostaa henkilöstömitoitukset minimitasolle. Sitova mitoitus tulee poistamaan Suomesta kaikkein räikeimmät laiminlyönnit ja epäkohdat vanhusten ympärivuorokautisesta hoidosta. Kerralla ei saatu kaikkea, mutta saatiin tärkeä päätös arvokkaan elämän puolesta. Uskoisin, että kaikki Suomen poliittiset puolueet haluavat arvokkaan elämän vanhuksille, joten taistellaan yhdessä eteenpäin. Vanhuspalvelulaki on pieni askel Suomen kannalta mutta suuri askel vanhusten hyvän elämän kannalta.

Vanhuspalvelulaki ja henkilöstömitoitukset

Hallituksen budjettiriihipäätös vanhuspalvelulain osalta 30.8.2012

1. Jatkovalmistelun päälinjat sovittiin 28.8.2012 päivätyn lakiluonnoksen (laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista) pohjalta niin, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle syyskaudella 2012. Budjettiriihessä päätettiin varata vuodelle 2013 10 miljoonaa euroa aiemmin sovitun 23 miljoonan euron lisäksi (Koko kehyskaudella 82 miljoonaa euroa). Tarkemmat esitykset valmistellaan niin, että laissa toteutuvat sekä kotihoito että laitoshoito. Lain vaikutuksista tehdään arviointi.

2. Omaishoidon tukipalvelujen parantamiseen varataan lisää 10 miljoonaa euroa. Tarkemmat esitykset valmistellaan siten, että ne astuvat voimaan 1.7.2013.

3. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan kotihoidon laatusuositukset 1.7.2013 mennessä. Kotihoidon laatusuositusten toimivuudesta toteutetaan vaikuttavuusarviointi vuoden 2014 loppuun mennessä.

4. Parannetaan ympärivuorokautisen hoidon/hoivan laatua varmistamalla laatusuositusten toteutuminen.

5. 1.7.2013 mennessä sosiaali- ja terveysministeriö kehittää yhdessä mm. Kuntaliiton ja THL:n kanssa hoidon laadun ja hoitoisuuden mittareita, joiden tarkoituksena on hoidon laadun parantaminen. Mittareita käytetään mm. lain ja laatusuositusten toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointiin.

6. Vuoden 2015 alussa annetaan valtioneuvoston asetus, jossa voidaan säätää tarkemmin muun muassa työtekijöiden määrästä suhteessa hoidettavien asiakkaiden määrään ja hoitoisuuteen, työntekijöiden pätevyydestä ja muista laatutekijöistä. Mikäli ympärivuorokautisessa hoidossa/hoivassa ei ole saavutettu suositusten mukaista (vähintään 0.5) henkilöstömitoitusta, säädetään vähimmäismitoituksesta valtioneuvoston asetuksella.