Aurinkoa elämään

Voutilakeskuksen pihalla kulkee vastaan
onnellisia kasvoja.
Kesäpäivästä nauttivien vanhusten hymyt loistavat leveinä ja juttua lentää
aiheesta kuin aiheesta.
Touhua katsellessa
ymmärtää, kuinka tärkeää ulkoilu ikäihmisille on.

Hämeenlinnan kaupunki on palkannut vanhainkoteihinsa yhteensä kymmenen nuorta kesätyöntekijää, joista kolme, Juha Klaper, Timo Nuutila ja Tomi Hämäläinen ilostuttavat asukkaita Voutilakeskuksessa. Poikien ykköstehtäviin kuuluu vanhusten ulkoilutus.
– Olen tykännyt hommasta tosi paljon. Työyhteisö on rento ja reilu, ja asukkaat mukavia, Nuutila kehuu.
– On ollut ilo päästä tutustumaan vanhuksiin. He ovat pirteitä ja puheliaita, ja heitä on yllättävänkin helppo lähestyä, Hämäläinen sanoo.

Klaperin työrupeama jatkuu vielä pari viikkoa, mutta Nuutilan ja Hämäläisen kuukauden pestit päättyivät perjantaina. Uppsalakaaren palveluyksikön esimies Hannele Helminen ylistää kaikkia kolmea erinomaisiksi nuoriksi, ja kertoo vanhustenkin pitävän heistä kovasti.
– Pidempään me heitä täällä pitäisimme, mutta raha ratkaisee. On täysin sattumaa, että meillä kaikki ovat poikia. Heidät on hakemusten jälkeen haastateltu ja sopivimmat valittiin, Helminen hymyilee.
Niin sanottujen kesäpoikien työhön on kuulunut ulkoilutuksen lisäksi ruokailussa avustamista ja yleistä seurustelua. Sadepäivinä aika on kuulemma välillä käynyt pitkäksi, vaikka jutunaiheita aina löytyy.
– Säästä voi ainakin aina puhua. Kun vanhukset pääsevät ulos, he piristyvät heti ja juttelevat paljon enemmän, Hämäläinen kertoo.
Poikien mukaan työstä saa muutakin palkkaa kuin tilin: sen tekeminen itsessään on palkitsevaa. Pienestäkin hetkestä ja kohtaamisesta voi saada hyvän mielen.
– Minulla oli keskiviikkona nimipäivä ja vanhukset innostuivat laulamaan onnittelulaulun, Klaper antaa esimerkin.

Voutilakeskuksessa asustavat Kerttu Järvi ja Suoma Pulkkanen kertovat hymyssä suin, mikä ulkoilussa on parasta.
– Saa kävellä ja liikkua ulkoilmassa. Sisällä kun tulee aina vain istuttua, Pulkkanen sanoo.
– On vain niin ihanaa olla ulkona, ei tässä muuta tarvitakaan. Taivaskin on niin sininen, Järvi ihastelee.
Molemmat kehuvat kesäpoikiaan mukaviksi ja oikein kohteliaiksi. Ilman Juhaa, Timoa, Tomia ja vapaaehtoisten ulkoiluttajien joukkoa vanhukset eivät pääsisi pihalle sitäkään vertaa kuin nyt.
– Lehdissähän on puhuttu, että lehmätkin ulkoilutetaan säännöllisesti, niin miksei vanhuksiakin, Järvi muistuttaa.

Niin, miksei. Syy löytyy rahasta, jota ei ole tarpeeksi. Voutilakeskuksessa työskentelevällä kaupunginvaltuutetulla Prabhakaran Ranjithkumarilla on ongelmaan ilmainen ratkaisuehdotus, jota hän on lähtenyt jo toteuttamaankin.
– Pari viikkoa sitten täällä oli 14 ulkoiluttajaa Hämeenlinnan työväenyhdistyksestä. Tänä lauantaina tulee kymmenisen maahanmuuttajaa setlementtiyhdistyksen kautta ja sunnuntaina suunnilleen saman verran valtuutettuja, joiden joukossa esimerkiksi Tarja Filatov ja Kirsi Ojansuu.
Ajatuksena on siis kannustaa erilaisia yhdistyksiä ja yhteisöjä vapaaehtoistyöhön, jonka avulla vanhukset voivat paremmin. Hommaan ei tarvitse sitoutua, yhden yhdistyksen porukka voi käydä vaikka vain kerran jollakin vanhainkodilla ulkoiluapuna.
– Ihmisillä on kyllä halu auttaa, mutta kynnys lähteä mukaan voi olla suuri. Maahanmuuttajatkin haluavat tehdä osansa yhteiskunnassa, mutta esimerkiksi kielen kanssa voi tulla ongelmia. Minun kauttani tähän on helppo lähteä mukaan, Ranjithkumar rohkaisee.

Ulkoilutustempauksia on tarkoitus laajentaa koko Hämeenlinnan alueelle. Mukana on aina oltava joku laitoksen työntekijä. Ranjithkumarin unelmana on, että yhtenä päivänä jokainen ulos haluava vanhus pääsee pihalle.
– Ei ole mahdoton ajatus, että vapaaehtoisia olisi kerralla vaikka 150. Se on vain kymmenen henkeä 15 yhdistyksestä, joita seudulla on satoja.
Ulkoilun merkitystä vanhusten hoidossa ei heidän parissaan työskentelevien mukaan voi korostaa liikaa.
– Varsinkin kesäaikaan se on erittäin tärkeätä. He pääsevät haistelemaan ja katselemaan luontoa, siinä tulee usein lapsuus- ja nuoruusajan muistot mieleen. Unikin tulee ulkoilun jälkeen paremmin. Hyöty tiedetään, joten kaikki avuksi ulkoiluttamaan, Ranjithkumar houkuttelee.


Vapaaehtoisesta vanhusten ulkoiluttamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Prabhakaran Ranjithkumariin puhelimitse 040-7062979 tai sähköpostilla [email protected].

Kuvat arrow_down.gif
article_5_1_0.jpg
ILOISTA YHDESSÄOLOA. Prabhakaran Ranjithkumar (vas.), Kerttu Järvi, Juha Klaper, Suoma Pulkkanen, Timo Nuutila ja Tomi Hämäläinen nauttivat ulkoilusta ja toistensa seurasta Voutilakeskuksen pihamaalla.
spacer1x1.gif