Perusturvaan tehtävä 100 euron korotus

 

Asiantuntijoiden mukaan Suomi on taantunut köyhyyden ja lapsiköyhyyden osalta 1970-luvun alun tasolle. Maassamme on jo 700 000–900 000 köyhää laskutavasta riippuen. Eri alueiden välillä on merkittäviä terveyseroja ja hyvinvointia tasaavat kuntapalvelut ovat tiukilla monessa paikassa. Nämä eivät ole hyvinvointivaltion tunnusmerkkejä. Nyt on aika kääntää 1990-luvulta alkanut kehitys päinvastaiseksi ja vahvistaa hyvinvointivaltion perustaa.

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen joulukuinen raportti kertoi suomalaisten jakautumisesta yhä voimakkaammin eri ”kasteihin”. Tämä näkyy erityisesti toimeentulotuen kasvavana tarpeena. Syy siihen on ennen kaikkea ensisijaisten etuuksien alhaisessa tasossa. Perusturva ei riitä tilanteessa, jossa työtä ei ole ja siihen on turvauduttava. Sosialidemokraattien ajama linja on näiden kahden raiteen vahvistaminen samanaikaisesti. On sekä suomalaisten että kansantalouden etu, että mahdollisimman moni on osallisena työmarkkinoilla. Työ tuo parhaan toimeentulon. Sitä vailla olevaa on autettava riittävän tasoisella perusturvalla.

 

Sosialidemokraatit haluavat korottaa perusturvaa. Minimitasojen noin 100 euron korotus vahvistaisi merkittävästi pienituloisimpien taloudellista asemaa ja ehkäisisi tehokkaasti toimeentulotuen varaan joutumista. Korotus koskisi työttömyys- ja sairauspäivärahoja sekä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja. Toimiva perusturva auttaa työttömäksi jääneen takaisin työelämään. Riittämätön perusturva johtaa pahimmillaan pysyvään syrjäytymiseen työmarkkinoiden ulkopuolelle.

 

Perusturvan korotuksessa on kysymys myös yhteiskuntamme eheydestä. Hallituksen verotyöryhmänkin kannattama kehitys kohti suurituloisia suosivaa tasaverotusta ja kasvavat tuloerot rapauttavat yhteistä luottamusta ja tuovat takaisin yhteiskuntaluokat arkeemme. Alle tuhannella eurolla kuukaudessa toimeen tulevia on Suomessa 700 000. Näin ei voi jatkua. Jotta Suomi selviää eheänä kansakuntana ja menestyy myös jatkossa, on meidän vahvistettava sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja autettava heitä, jotka eniten apua tarvitsevat, pysymään mukana.