Lomautus

Lomautukset eivät antamaan mitään konkreettista säästöä. Päinvastoin se tulee maksamaan kunalle erilaisten muiden kustannusten nousujen takia vielä enemmän.

Jos tulee lomautus hoitajille hoitaja joudumme todellakin toimimaan aarirajoilla ja eettisiä hoito periaatteita vastaan. Suomessa ei ole säädetty lakeja, jotka vaatisivat kuntia toimimaan tietyllä tavalla vanhusten hoidossa, kuten esim. päivähoidossa tai vammaislaissa, vaan valtio voi ainostaan antaa kunnille hoitosuositukset, joita suositellan noudetettaviksi. Näin ollen kunta ei riko lakia, mutta toimii erittäin vahvasti hyvia hoitosuosituksia ja eetisiä periaatteitä vastaan.

Lomautukset eivät voi olla ratkaisuu kuntien vuosibudgetin tasapainottamiseksi. Ne ovat pelkastaan akuuttihoitoa, joilla potilas pelastetaan pahimmasta hädästä. Jos kunnallistaloutta korjataan lomauttamalla henkilökuntaa ja keskyttämällä joitakin palvelutoimintoja, kunnan vuosi budgetti on rakennettu tosiasioiten sijasta isolle toiveille, että asiat hoituvat aikanaan.