Elinsiirot

Tänä päivän yhteiskunta tarvitsee kansalaisilta konkreetisia toimenpiteitä

Olet korvaamaton! Sinä päätät on lahjoja, joiden arvoa ei voi mitata rahassa. Niiden antaminen perustuu lähimmäisenrakkauteen ja vapaaehtoisuuteen. Niitä ei tule ajatelleeksi, ennen kuin tarve osuu omalle tai jonkun läheisen, korvaamattoman ihmisen kohdalle.

Suomessa tana vuonna tapahtuntut todella vähän elinsiirot.

Suomessa kuolee vuosittain 20-30 ihmistä odottaessaan sopivaa elinluovutusta, jota ei koskaan tule. Jonossa odottaa nyt 200-300 ihmistä, ja se venyy kaiken aikaa. Elinsiirtojen määrät sukelsivat viime vuonna Suomessa alemmas kuin koskaan täällä vuosikymmenellä. Suurin ongelma on puute luovuttajista, hetä on vuosittain alle sata.

Joka viidennellä suomalaisella on lompakossa elinluovutuskortti. Jos korttia ei ole, omainen voi kieltää kuoleen ihmisen elimien, kdoksien ja solujen luovuttamisen. Viime vuonna jäi seitemisenkymmentä elinsiirtoa tekemättä omaisten antaman kiellon takia.

Sosiaaliministeriössäpohditaan nyt lainmuutosta, joka poistaisiomaisilta veto-oikeuden. Muutos seuraa suomalisten myönteistä suhtautumista elinluovutuksiin: Munuais- ja maksaliiton kyselyssä 90 prosenttia kannatti elimiensä luovutusta kuoleman jälkeen.

Lainmuutos on kannatettava.

Elintestamentti- lahja elämälle.

Munuais-ja Siirtopotilaiden Liiton tärkeä tehtävä on elinsiirtojen edellytysten parantaminen tekemällä elintestamenttia tunnetuksi sekä vaikuttamalla yleisiin asenteisiin, jotta mahdollisimman moni allekirjoittaisi testamentin. Liity joukkoomme- tekemääntyötä munuais-ja maksasairaiden hyväksi.